Tromssa
Alevahti.fi

Pohjois-Norjassa sijaitseva Tromssa on maan seitsemänneksi suurin kaupunki ja myös Pohjois-Norjan pääkaupunki. Tromssa (Tromsø) on lisäksi suurin kaupunki Pohjoismaissa, joka sijaitsee Napapiirin yläpuolella (350km Napapiiristä).

Kaupungin keskusta sijaitsee Tromssan saarella, jonne pääsee mantereen puolelta niin siltaa, kuin meren alta kulkevaa tunnelia pitkin. Meren alitse kulkeva tunneli onkin suomalaisittain varsin eksoottinen kokemus. Jos et viihdy kovinkaan hyvin ahtaissa tai suljetuissa paikoissa, kannattanee sinun suosia siltaa!

Talvimaisemaa Tromssassa. Ympäröivät tunturit antavat Tromssalle ainutlaatuisen luonteen.

Tromssan saari on kohtalaisen pieni, pituudeltaan noin kaksitoista kilometriä ja leveydeltään vain kaksi kilometriä. Tromssan alue on ollut asutettuna jo jääkauden lopulta lähtien ja alueella on pitkä historia muun muassa merenkäynnissä ja saamelaiskulttuurissa.

Jäämerenkatedraali Tromssassa. Tromssan kirkon arkkitehtuuri on hyvinkin uniikkia.

Sijaintinsa ansiosta Tromssa on erittäin vilkas kalastuskaupunki ja kaupungin satamassa vierailee kalastusalusten lisäksi myös lukuisia risteilijöitä, kuten suosittu Hurtigruten-reitti, joka kulkee lähes koko Norjan pituudelta maan rannikkoa pitkin. Tromssan satama onkin Norjan suurimpia risteilijäsatamia, johon pysähtyy yli 100 risteilijää vuosittain. Merellisiä nähtävyyksiä Tromssassa riittää, joista mainittakoon Meribiologinen tutkimusasema ja Revontuliobservatorio.

Ilmasto Tromssassa on Golf-virran ansiosta miellyttävä. Esimerkiksi talvella lämpötila ei juuri koskaan laske edes -15 asteeseen.

Tromssassa toimii yli 10 000 opiskelijan yliopisto, mikä tekee kaupungista nuorekkaan ja vilkkaan. Tromssa on tunnettu kahvilakulttuuristaan ja monesti kaupunkia kutsutaankin Pohjolan Pariisiksi.

Tromssaan autolla

Suomesta Tromssaan pääsee helposti maanteitä pitkin Kilpisjärven ja Norjan puolen Skibotnin kylien kautta. Matkaa Kilpisjärveltä Tromssaan tulee 165 kilometriä. Tromssa – Kilpisjärvi väli menee autolla matkaten yllättävän nopeasti ihaillen merellisiä vuoristomaisemia.

Toinen suosittu vaihtoehto on ylittää raja Ruotsin puolella ajamalla ensin Kiirunaan, josta jatketaan Abiskoon ja ylitetään Ruotsin ja Norjan raja Riksgränsenissä. Sieltä jatketaan länteen kohti meren rantaa, kunnes käännytään pohjoiseen suunnaten Tromssaan.

Lähtöpaikasta riippuen molemmat reitit ovat lähes samanpituisia, jolloin autolla Tromssaan matkustaessa hyvä vaihtoehto onkin tehdä meno- ja paluumatkat eri reittejä.

Tromssan nähtävyydet

Suosituimpia nähtävyyksiä Tromssassa ovat arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen Jäämerenkatedraali, joka on varmasti ensimmäinen asia minkä huomaa kaupunkiin saavuttaessa. Muita näkemisen ja kokemisen arvoisia nähtävyyksiä ovat Revontuliplanetaario, Meriakvaario, Tromssan kansanmuseo sekä Yliopiston museo.

Polarmuseossa on mielenkiintoisia näyttelyitä muun muassa metsästykseen ja tutkimusmatkoihin liittyen. Kaikkien Tromssan nähtävyyksien kokeminen vaatii useampia matkoja Tromssaan. Onneksi kaupunki on helposti saavutettavissa Suomesta.

Tromssan puutaloja. Norjalaistyyppiset puutalot ovat osa Tromssan historiaa ja myöskin nykypäivää.

Tunturihissi

Maisemien ihailuun paras paikka on kaupungin vieressä sijaitsevan tunturin päälle vielä Tunturihissi. 421 metriin merenpinnan yläpuolelle nouseva Tunturihissi vie gondolihissillä tunturi Storsteinenin huipulle, josta avautuvat upeat näköalat ympäröiviin vuoriin, vuonoihin ja saariin. Tunturin päällä on lisäksi ravintola.

Tromssassa järjestetään suosittuja festivaaleja ja erityisesti kesällä kaupungissa riittää tapahtumia. Kaupungissa juostaan myös suosittu maraton, Midnight Sun Marathon. Tromssan läheisyydessä on monia suosittua vaellus- ja retkeilykohteita, kuten Lyngenin alpit. Tromssan nähtävyydet ovat monipuolisia aina lukuisista luontokohteista kaupungin keskustan nähtävyyksiin.

Lyngenin alpit ovat suosittu kohde suomalaisten vapaalaskijoiden keskuudessa. Jos Tromssaan menee autolla Kilpisjärven kautta, kannattaa mukaan ottaa vaikkapa liukulumikengät ja käydä Lyngenin alpeilla kauniissa vuorimaisemissa.

Majoitus Tromssassa

Mieluinen majoitus Tromssasta löytyy varmasti jokaiseen makuun. Kaupungissa ja sen lähialueilla on useita leirintäalueet ja majataloja. Sohvasurffajat löytävät varmasti kaupungista vapaan sohvan. Tromssassa on lisäksi laajahko valikoima laadukkaita ja tasokkaita hotelleja sekä kattavasti Airbnb-majoitusta.


Onko sinulla kokemuksia Tromssasta? Oletko vieraillut kaupungissa kesällä vai kentien talvella? Mitkä ovat mielestäsi parhaat Tromssan nähtävyydet? Jaa kokemuksesi kirjoittamalla kommentti!

Tromssa (Tromsø)

Hotellit

Nähtävyydet

Tietoa

Maa Norja
Valuutta Norjan kruunu (NOK)
Pinta-ala 2558 km2
Asukasluku 71 590 (2014)
Aikaero Suomeen -1

Norja: matkakohteet

Ei kommentteja