Bergen
Alevahti.fi

Kauniiden vuonojen ja vuorien ympäröimä Bergen on yksi Norjan suosituimmista matkakohteista. Kaupungin toisella puolella näkymää hallitsevat vuoret, kun taas toisella puolella on kauniit näkymät merelle. Bergen sijaitsee Norjan rannikolla Oslosta länteen.

Bergen tunnetaan sateisena kaupunkina, mutta sen ei kannata haitata tutustumista tähän kauniiseen rantakaupunkiin. Sateiden lisäksi kaupungissa näkyy paljon opiskelijoita. Jopa 10 prosenttia kaupungin väestöstä onkin opiskelijoita.

Norjassa Bergeniä kutsutaan portiksi vuonoille. Norjan pisin vuono Sognefjorden, eli Sognevuono, alkaakin Bergenin pohjoispuolelta. Kaunista vuonoa voi ihastella veneretkillä, jotka lähtevät Bergenistä.

Ihasteltavaa riittääkin vaikka useammaksi päiväksi. Yli 200 kilometrin mittainen Sognevuono on nimittäin maailman toiseksi pisin vuono, heti Grönlannissa sijaitsevan 350 kilometrin pituisen Scoresbynsalmen jälkeen.

Norjan toiseksi suurin kaupunki

Lähes 300 000 asukkaan Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Se toimi Norjan pääkaupunkina ennen Osloa vuodesta 1110 aina vuoteen 1299 asti.

Vaikka Bergen on Norjan mittapuulla suuri kaupunki, siellä voi aistia pienemmän kaupungin luonnetta ja tunnelmaa. Osansa siinä on varmasti yli 900 vuotta sitten perustetun kaupungin kaupungin lukuisilla värikkäillä puutaloilla.

Nähtävyydet

Bergenissä ei varmasti tule puutetta tekemisestä eikä nähtävyyksistä. Kaupungissa on useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten museoita, taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia. Museoista KODE on yksi pohjoismaiden suurimmista.

Lapsiperheille erityisen sopivia kohteita ovat tiedekeskus VilVite ja meriakvaario Bergen Aquarium. VilVite-tiedekeskuksessa koko perhe pääsee kokemaan monia mielenkiintoisia luontoon ja teknologiaan liittyviä kokemuksia, kuten robotteja ja virtuaalielämyksiä. Bergen Aquarium puolestaan on Norjan suurin akvaario ja siellä voi nähdä muun muassa merileijoinia ja pingviinejä.

Bryggen, Bergen. Värikkäät puutalot luovat Bergenille pienen historiallisen kaupungin tunnelmaa.

Erityisesti sataman värikkäät puurakennukset ovat näkemisen arvoisia. Samalla voi piipahtaa kalatorilla, josta löytyy myös useita ravintoloita. Kalan lisäksi myynnissä on muun muassa kukkia, hedelmiä ja käsitöitä.

Kuten monia norjalaisia kaupunkeja, myös Bergeniä ympäröivät kauniit vuori- ja vuonomaisemat. Tästä syystä monet yhdistävätkin kaupunkilomaan luontoon tutustumista lähistön lukuisissa luontokohteissa.

Ympäröivien maisemien ja kaupungin ihailu onnistuu esimerkiksi Fløibanen-köysiradalla, joka kuljettaa matkaajat Fløyen-vuoren päälle.

Løvstakken on yksi Bergeniä ympäröivistä seitsemästä vuoresta.

Tunnetuin Bergenin nähtävyyksistä on kuitenkin satama-alue, Bryggen. Se on varmasti jokaisen kaupungissa vierailevan käyntikohteena. Erityisesti Bryggenistä löytyy kauniita vanhoja puutaloja, jotka ovat  säilyneet satojen vuosien ajan. Bryggenissä on itse asiassa käyty kauppaa jo tuhansien vuosien ajan. Osittain tästä syystä Bryggen lisättiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1979.

Bergeniin autolla tai junalla

Bergeniin voi matkustaa lentäen suoraan Suomesta tai vaihtoehtoisesti matkustamalla ensin Osloon, josta jatkaen esimerkiksi junalla Bergeniin. Noin 7 tunnin mittaista junamatkaa Oslosta Bergeniin pidetään yhtenä hienoimmista Euroopassa.

Norja on tietysti suomalaisille suosittu kohde autolla matkatessa ja myös Bergen ympäristöineen tulee paremmin tutuksi autolla.

Norjan matkoja suunnitellessa ei siis missään nimessä kannata unohtaa Bergeniä. Se on äärimmäisen mielenkiintoinen sekoitus kaupunkielämää, luontoa, kultturia ja historiaa.


Onko sinulla kokemuksia Bergenistä? Missä mielestäsi kannattaa erityisesti vierailla? Kirjoita kommentti ja jaa kokemuksesi!

Ei kommentteja