Liverpool
Alevahti.fi

Liverpool on muutakin kuin jalkapalloa

Englannin 9. suurin kaupunki Liverpool on historiallisesti merkittävä satamakaupunki. 1200-luvun alussa perustettu Liverpool sijaitsee Englannin länsirannikolla, Manchesterin kaupungista länteen. Asukkaita Liverpoolissa on lähes 500 000 — esikaupungit mukaan luettuna 1,4 miljoonaa.

Liverpoolin näkymää hallitsee etenkin kaupungin läpi virtaava Mersey-joki. Tästä johtuen aluetta, johon Liverpoolin kaupunki kuuluu, kutsutaan nimellä Merseyside.

Liverpoolin näkymää hallitsee kaupungin läpi virtaava Mersey-joki.

Liverpoolissa puhutaan murretta nimeltään scouse, joka saattaa jopa englannin hyvin hallitsevalle olla vaikeaa ymmärtää. Liverpoolilaisia (Liverpudlian) kutsutaankin monesti nimellä scouser.

Tunnetuimpia Liverpoolilaisia on ehdottomasti yksi historian merkittävimmistä yhtyeistä, The Beatles, joka perustettiin Liverpoolissa vuonna 1960. The Beatlesin maailmanlaajuinen suosio vaikutti vahvasti siihen, että Liverpoolista tuli merkittävä nuorisokulttuurin keskus. Tämän ansiosta Liverpoolista on kotoisin myös monia muita maailmanlaajuisen suosion saavuttaneita yhtyeitä.

Liverpool on myös tunnettu jalkapallostaan, joukkueidensa FC Liverpoolin ja FC Evertonin ansiosta. Joukkueiden kotistadionit Anfield Road ja Goodison Park ovat suosittuja matkakohteita, erityisesti urheilun ystävien keskuudessa. Liverpoolilaiset jakautuvat näiden kahden suurseuran kesken ja joukkueiden kilpailu on aina ollut kovaa.

Suomalainen Sami Hyypiä pelasi vuosien ajan FC Liverpoolissa ja hänestä muodostui yksi seuran historian merkittävimmistä pelaajista.

Liverpoolin nähtävyyksiä

Liverpool Anglican Cathedral. Englannin suurin ja maailman viidenneksi suurin katedraali.

Muita mielenkiintoisa matkakohteita ja nähtävyyksiä Liverpoolissa ovat goottilainen katedraali Liverpool Anglican Cathedral, joka on Englannin suurin katedraali ja maailman 5. suurin. Massiivinen katedraali näkyy kilometrien päähän.

The Beatles Story on museo, joka keskittyy nimensä mukaisesti The Beatlesin tarinaan, esitelleen yhtyeeseen liittyviä esineitä ja tarinoita. Liverpoolissa on myös lukuisia kauniita puistoalueita, kuten Sefton Park, Ness Botanic Gardens ja Walton Hall And Gardens. Merseyside Maritime Museum esittelee Liverpoolin sataman pitkää ja merkittävää historiaa.

Vuonna 2007 Liverpool täytti huikeat 800 vuotta, ja juhlia pidettiin ympäri vuoden. Lisäksi Liverpool oli vuoden 2008 Euroopan kulttuuripääkaupunki, jolloin kaupungissa pidettiin lukuisia festivaaleja ja tapahtumia.

Linkkejä liittyen Liverpooliin

Liverpool

Nähtävyydet

Tietoa

Maa Englanti
Valuutta Englannin punta (GBP)
Pinta-ala 111,8 km2
Asukasluku 491 500 (2017)
Aikaero Suomeen -2

Englanti: matkakohteet

Ei kommentteja